Wennen aan een vaste woonplek in de zorg

Wanneer uw naaste is verhuisd naar een nieuwe woonplek kan dit even wennen zijn, zowel voor uw naaste als voor uw. Het is daarom fijn als u wat tijd kan vinden om langs te gaan en samen nieuwe gewoontes op kan bouwen. Naast het bieden van emotionele steun en gezelligheid, zijn er nog een aantal zaken die u als naaste kan regelen om de verhuizing goed af te ronden. Daarover leest u hieronder meer.

Zo kunt u helpen

Inrichting van de nieuwe woonplek

Help uw naaste om de inrichting van de kamer naar wens te maken. Het kan fijn zijn om in stapjes kleine aanpassingen te maken, zodat kamer goed blijft aansluiten bij de wensen van uw naaste.

Administratieve zaken

Waterschap en afvalheffing
Als de partner van uw naaste nog thuis woont kan de waterschap- en afvalheffing omgezet worden naar een eenpersoonshuishouden.

Abonnementen
Bedenk met uw naasten welke afsluitingen en abonnementen er opgezegd, afgezegd of gewijzigd moeten worden. Denk hierbij aan:

  • Gas-, water-, licht aansluitingen
  • Kranten- en tijdschriftenabonnement
  • Loterijen
  • Tv- en mobiele telefoonabonnementen

Verzekeringen
De WA-, inboedel- en brandverzekeringen van uw naasten kunnen worden opgezegd. De nieuwe woonplek zal hier een collectieve verzekering voor hebben.

Adreswijzigingen
Geef adreswijzigingen door. Hiervoor kunt u gebruik maken van de PostNL verhuisservice, zodat de post van aangekruiste bedrijven automatisch doorgestuurd wordt.

Mantelzorg

Omdat niet alle ondersteuning door de nieuwe woonplek wordt overgenomen blijft mantelzorg belangrijk. Denk hierbij aan:

  • Vervoer van en naar zorgafspraken
  • Begeleiding bij activiteiten
  • Kleine boodschappen doen
  • Kleren kopen (en in sommige gevallen wassen)

Emotionele steun

Check bij uw naaste hoe de nieuwe woonplek bevalt. Een nieuwe woonomgeving kan even wennen zijn. Het is fijn als u kan ondersteunen, bijvoorbeeld door regelmatig langs te komen. Op een permanente woonplek is de zorg, bent u niet meer gebonden aan bezoekuren, dus u kunt flexibeler op bezoek komen. Verder is het fijn om spullen ter vermaakt mee te nemen. Denk hierbij aan; puzzelboekjes, tablets en boeken.

Dit regelt de afdeling van de nieuwe woonplek

Obervatieperiode

Op de nieuwe woonplek wordt in de meeste gevallen een observatieperiode van zes weken aangehouden om definitief te bepalen of uw naaste op de goede plek is. Na de observatieperiode wordt in een evaluatiegesprek besproken of uw naaste hier op de beste plek zit.

Tip

Blijf in gesprek met de nieuwe woonplek, zodat u vragen voor uw naaste kunt stellen en beantwoorden en zodat het zorgpersoneel u weet te bereiken als dat nodig is.

Benieuwd naar de verschillen tussen een vaste woonplek in de zorg en het verblijf op een herstel- of revalidatie-afdeling?

Bekijk het antwoord op deze veelgestelde vraag hier.

Wilt u de zorgorganisaties en anderen in uw situatie helpen?

Laat dan een recentie achter over de zorgorganisatie waar uw naaste het herstel- of revalidatie-proces heeft doorlopen of waar uw naaste nu woont. Dit wordt erg gewaardeerd. Ga naar ZorgKaartNederland. Hier kunt u ons vertellen over uw ervaring met het herstel- en/of revalidatie-proces en de huidige zorglocatie van uw naaste. Zo kunnen de zorgorganisaties blijven verbeteren en helpt u anderen die in de toekomst in een zelfde situatie komen.